På ett pedagogiskt och underhållande sätt pratar Kristoffer Fredriksson från Digitalbyrån 24HR om AI-tekniken och dess dynamik. En grundkurs i AI som han benämner det. Själv avskyr han termen AI som är en term som många använder men som inte är definierad.
Vad menas egentligen med AI? Själva termen betyder ju Artificiell Intelligens men är lika artificiellt som e-mail men det är ju ingen som kallar det för ”artificiell mail” och är lika intelligent som ett kalkylark, dvs inte intelligent alls. Bättre namn hade i stället varit ”tillämpad statistik”.
Varför är då inte AI intelligent? Genom exempel visar Kristoffer hur AI brister i förståelsen. I ett test med Chat GPT Dalle 3, för att få en bild av klockan 20 över 5 genererades visserligen en realistisk bild, men tiden var inte korrekt. Trots tydligare instruktioner misslyckades AI:n efterson den inte förstår någonting. Den vet inte vad en klocka är och den saknar begrepp om tid och rum.
Kristoffer pratar om Neurala nätverk som precis som andra AI-system, skapar egna regler genom maskininlärning, men kan hantera ännu mer komplex information än tidigare AI. Neurala nätverk används för att lösa många typer av problem inom områden som bildigenkänning, taligenkänning och språkförståelse.
Transformers, som är T:et i Chat GPT, revolutionerade bearbetningen av inmatningstext för att generera svar. En välskriven prompt med mycket kontext är avgörande för att få relevanta svar. Även om AI bara kan gissa det mest sannolika ordet för att fortsätta en mening, är det viktigt att vara kritisk och inte lita till fullo på AI.
Även om man till stor del kan lita på AI – kanske till 70% – är det fortfarande ett kraftfullt verktyg som är här för att stanna. Inför nya generationer behöver Chat GPT tränas om för att absorbera och integrera ny information.
Comments are closed.