Årets Internet i fokus 2022 inleds med en väldigt intressant och föreläsning av Liselott Lading från Stratiteq, som pratar om Digital teknik som förändrar våra liv. Hon belyser de stora penseldragen i sin framtidsspaning, och menar att det är viktigt att europeiska bolag ligger långt framme i tekniken. Europa behöver sticka ut mellan Kina och USA.
Kina är nu en högteknologisk supermakt från att ha varit piratkopiornas land. Afrika med sin befolkningstillväxt använder den senaste tekniken. Ryssland är hem åt de stora tech-bolagen. Vad ska Europa vara?
Mycket har hänt på sistone, bland annat har pandemin förändrat tekniken och idag pratas det om internet 3.0. Det är ny teknik med blockchain som tar bort alla de mellanhänder som vi har i samhället. Vi behöver inte gå via stora bolag längre, vilket gör att banker och myndigheter troligtvis inte är positivt inställda till den nya tekniken. Krypto är det finansiella systemet på Internet, och det finns tusentals blockkedjor. Många har även kryptovalutor som t.ex. Bitcoin. Detta är framtiden och vi kommer att handla mer och mer med dem menar Liselott.
Som ett exempel berättar hon att kriget i Ukraina har skapat stor rörelse mellan olika kryptovalutor, till stöd för Ukraina. Detta är spännande, det går helt utanför det klassiska finanssystemet och allt går på 2 sekunder.
Teknik och politik vävs samman och våra politiker är oroade tror hon. Man bråkar om micro-chip – hur våra produkter ska styras, algoritmer – vem ska bestämma hur roboten ska bete sig och framför allt, vem ska äga informationen om OSS?
Europa är kontinenten som Kina och USA vänder sig mot och frågar: Vem tycker ni har rätt? Vem ska ni hålla med; Kina eller USA? Här är det viktigt att Europa har en egen åsikt i frågan och inte håller med den ena eller andra. Det finns 21 fullvärdiga demokratiska länder i världen, där de flesta befinner sig i Europa. Liselott vill att de tekniska utvecklingarna ska komma från demokratiska länder, då dessa länder oftare sätter humanistiska värderingar före andra.
Efter föreläsningen ställdes en fråga – Vad ser du för för- och nackdelar med den snabba teknikutvecklingen? Liselott menar att borde finnas demokratiska beslut innan man släpper ut tekniken. Som ett exempel tog hon upp lite skämtsamt, ”så man inte kan designa bäbisar med blå ögon och som inte blir yetlaggade”.
Liselotts spaning var fängslande och fick mig att fundera lite extra på hur dagens teknik påverkar oss människor i vårt dagliga liv.
Bild: Em Kjellberg
Text: Cia Alnerheim
Comments are closed.